i love linguistics!


το γλωσσαδικο
25 Οκτωβρίου, 2013, 11:45
Filed under: plus | Ετικέτες: ,

Σήμερα θα σας πω μια ιστορία…Την ιστορία του blog. Μη βιαστείτε να με κατηγορήσετε ότι προσπαθώ να καλύψω την έλλειψη έμπνευσης με ένα άσχετο από τα γλωσσολογικά post! Κάπου θέλω να καταλήξω! (Η έλλειψη έμπνευσης βέβαια είναι δεδομένη! ;))

Όπως βλέπετε από την πρώτη «παγωμένη» ανάρτηση του blog, το i love linguistics γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009. Λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο, είχα πάρει πτυχίο φιλολογίας με ειδίκευση στη γλωσσολογία. Να σημειώσω -μιας και είναι επίκαιρο- ότι θα το ‘παιρνα νωρίτερα αλλά και τότε είχαν απεργία οι διοικητικ@!

Στο μεταξύ δούλευα στον ΟΤΕ τηλεφωνήτρια στις βλάβες (το τι βρισίδι έτρωγα δεν λέγεται!). Αυτούς τους πέντε μήνες λοιπόν που μεσολάβησαν μέχρι τη δημιουργία του blog η μόνη μου ενασχόληση ήταν ο ΟΤΕ. Ωραία -δε λέω- αλλά άρχισα να φοβάμαι ότι θα ξεχάσω και αυτά που ήξερα! Οπότε ακολουθώντας το παράδειγμα της φίλης serenitsas -τότε δραστήριας blogger- αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω ένα blog. Η θεματολογία που επέλεξα θα με «ανάγκαζε» να ξαναδιαβάσω γλωσσολογία. Συγχρόνως θα ασχολούμουν με κάτι καινούριο για μένα, «ιντερνετικό».

Τον τίτλο δεν τον πολυσκέφτηκα γιατί πίστεψα ότι το blog δεν θα έχει αναγνώστ@ες, άρα δεν χρειάζεται να κουράσω το μυαλουδάκι μου με μια τέτοια λεπτομέρεια. Μέχρι και σήμερα ο τίτλος δεν μου αρέσει, όμως τον κρατάω αφενός γιατί έχω πια πολλ@ς αναγνώστ@ς  κι αφετέρου γιατί αγαπώ πώς δείχνει ο τίτλος στο header που έφτιαξα με τη γραμματοσειρά Aka-Acid Mazew και μια τυχαία καρδούλα που βρήκα googlάροντας! Να πω στο σημείο αυτό ότι ενώ για τον τίτλο δεν ενδιαφέρθηκα ιδιαίτερα, την αισθητική του blog την επιμελήθηκα από την αρχή. Για μένα δηλαδή το blog ήταν ένα όμορφο τετράδιο στο οποίο γράφω μικρά γλωσσολογικά κειμενάκια.

Άρχισα λοιπόν να γράφω σχεδόν σε καθημερινή βάση. Πολλές φορές, αν δεν είχαμε πολλές βλάβες, τα δούλευα και στον ΟΤΕ (το ομολογώ!). Έπειτα όταν απολύθηκα και επέστρεψα στη Λάρισα -και στο Βόλο για το μεταπτυχιακό- οι αναρτήσεις λιγόστεψαν, αλλά η διάθεση καθόλου! Παρόλο που δεν διαφήμιζα το blog -ακόμα και σε κοντινούς μου ανθρώπους το ξεφούρνισα βδομάδες μετά την πρώτη ανάρτηση- το blog από την αρχή είχε κάμποσ@ς αναγνώστ@ς. Το μεγάλο μπαμ αναγνώσεων ωστόσο έγινε όσο ήμουν ακόμα οτετζού και με «ανακάλυψε» ο Νίκος Σαραντάκος. Σε ανάρτησή του παρότρυνε τ@ς αναγνώστ@ς του δικού του πολύ πετυχημένου ιστολογίου να τσεκάρουν το νέο τότε i love linguistics. Ήταν μάλλον η στιγμή που κατάλαβα ότι δεν γράφω μόνο για μένα, άλλα και για άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα! Και σας πληροφορώ πως είμαστε πολλ@!

Να λοιπόν που ήρθα στο δια ταύτα: Η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα larissanet («παιδάκι» της ιστοσελίδας larissanet) θέλησε να συμπεριλάβει μία γλωσσικού ενδιαφέροντος στήλη. Μου προτάθηκε λοιπόν να την αναλάβω και μετά χαράς δέχτηκα! Κατόπιν ωρίμου σκέψεως η νέα στήλη ονομάζεται «Γλωσσάδικο». Πριν πέσετε να με φάτε (όπως οι φίλες μου που το βρήκαν «μπας κλας») να πω ότι επέλεξα τον τίτλο αυτό γιατί δεν είναι ξενόγλωσσος (εφημερίδα είσαι, δεν απευθύνεσαι απαραίτητα σε γλωσσομαθείς!), γιατί είναι ουδέτερος ως προς το φύλο (δεν θα έβαζα ποτέ τίτλο «η γλωσσού» ή «η γλωσσοκοπάνα», λέξεις που φέρουν αρνητικό σημασιολογικό φορτίο για τις γυναίκες) και φυσικά γιατί ο τίτλος είναι παραπλανητικός, άρα μπορεί να τραβήξει αναγνώστ@ς!

Εξηγούμαι: το «γλωσσαδικό» είναι αυτός ή αυτή που μιλάει πολύ και συνήθως με αυθάδεια και θρασύτητα, αυτός ή αυτή που βγάζει γλώσσα. Οι αναγνώστ@ς λοιπόν μάλλον περιμένουν να τα χώσω (προσφέρεται και η εποχή)! Έλα όμως που θα πέσουν στα δίχτυα της γλωσσολογίας (μουχαχα)! Άρα στη δική μας περίπτωση το «γλωσσάδικο» (κατά το γυράδικο, βενζινάδικο, κτλ) είναι το μέρος στο οποίο βρίσκει κανείς τα σχετικά με τη γλώσσα!

Σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο σε όλη τη Θεσσαλία. Οι κοντοχωριαν@ σπεύσατε! (είμαι αυτή με τη φωτογραφία απ’το δίπλωμα! :P)


4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Θα μας τα αναρτάς κι εδώ τα άρθρα;

Σχόλιο από Ο έτσι

Όσα αφορούν θέματα με τα οποία δεν έχω ήδη καταπιαστεί σίγουρα θα ανεβαίνουν και εδώ. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάζουν μόνο οι αναγνώστες του εντύπου!

Σχόλιο από Kakia Ps

Καλημέρα, καλή επιτυχία στο Γλωσσάδικο, χαίρομαι που βοήθησα να γίνει γνωστότερο το ιστολόγιο!

Σχόλιο από sarant

Σας ευχαριστώ πολύ! Για όλα! 🙂

Σχόλιο από Kakia Ps




Σχολιάστε