i love linguistics!


(chom)sky of diamonds!
Σεπτεμβρίου 21, 2009, 07:28
Filed under: plus | Ετικέτες: ,

noam_chomskyΗ επιστήμη της γλωσσολογίας, αν και όχι τόσο διαδεδομένη, έχει έναν δικό της σταρ: τον Noam Chomsky! Ό, τι είναι ο Αϊνστάιν για τη Φυσική, είναι για τη γλωσσολογία ο Τσόμσκι!

Οι περισσότεροι βέβαια ίσως τον γνωρίζουν για τις πολιτικές του ανησυχίες και τις κοινωνιολογικές του αναλύσεις. Βασική του ιδιότητα ωστόσο είναι αυτή του γλωσσολόγου. Φέρει μάλιστα τον τιμητικό τίτλο του «πατέρα της σύγχρονης γλωσσολογίας».

Ο Τσόμσκι το 1957 γράφει το βιβλίο «Συντακτικές Δομές» και εισάγει στη γλωσσολογία τη θεωρία της «γενετικής-μετασχηματιστικής γραμματικής». Παρατήρησε λοιπόν ότι ο άνθρωπος έχει την έμφυτη ικανότητα να παράγει και να κατανοεί αμέτρητο αριθμό προτάσεων και μάλιστα προτάσεων που δεν έχουν ξανά παραχθεί. Για παράδειγμα η πρόταση «Ένας τοσοδούλης ιπτάμενος δίσκος προσγειώθηκε στο κεφάλι της Άννας Βίσση» είναι μάλλον (!) μια πρόταση που δεν έχει ξαναειπωθεί ποτέ. Εγώ πάντως ήμουν σε θέση να τη διατυπώσω κι εσείς σε θέση να την καταλάβετε!

Η γλωσσική δημιουργικότητα και η γλωσσική ικανότητα των ανθρώπων λοιπόν οδήγησε τον Τσόμσκι στο να παρατηρήσει το τυπικό σύστημα των γλωσσών. Πίστεψε κι απέδειξε δηλαδή ότι μέσα στις γραμματικές κατηγορίες (μέρη του λόγου), τους κανόνες και τις αρχές βάσει των οποίων δομούνται όλες οι γλώσσες, «κρύβονται» τα χαρακτηριστικά της έμφυτης γλωσσικής γνώσης. Ανέλυσε έτσι για πρώτη φορά την κάθε γλώσσα φορμαλιστικά.

kakΚατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όλες οι φυσικές γλώσσες, παρά την τυπολογική τους ποικιλία, έχουν γλωσσικές δομές που είναι καθολικές και υπακούουν σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Μιλάει δηλαδή για μια «Καθολική Γραμματική» που ισχύει για όλους τους ομιλητές των γλωσσών και η οποία καθιστά κάθε παιδί ικανό να μάθει την πρώτη γλώσσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η θεωρία του βέβαια δεν αποτελεί κανόνα για τους γλωσσολόγους, αλλά σημαντικό κεφάλαιο. Ο ίδιος μάλιστα τη «δουλεύει» ακόμα μαζί με τους φοιτητές και συνεργάτες του. Κι ενώ οι περισσότεροι πίνουν νερό στο όνομά του, υπάρχει μια μερίδα που τον αμφισβητεί και τον επικρίνει (όχι μόνο για τα της γλωσσολογίας!). Όπως και να το κάνουμε, είναι και μια διανοούμενη διασημότητα! Φυσικό να γεννά μίση και πάθη!

chomsky2

"κόλλημα" με τη δομή της γλώσσας!

Advertisements

5 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Η αλήθεια είναι ότι κ εγώ για την πολιτική του δραστηριότητα τον ήξερα μόνο. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί ένας τοσοδούλης ιπτάμενος δίσκος να προσγειωθεί στο κεφάλι της Άννας Βίσση. Ε? 😉

Σχόλιο από serenitsa

Για να σε προκαλέσω να γράψεις ενα σχόλιο στο blog! 🙂

Σχόλιο από Kakia Ps

> υπάρχει μια μερίδα που τον αμφισβητεί και τον επικρίνει (όχι μόνο για τα της γλωσσολογίας!)

Αλλά *και* για τα της γλωσσολογίας: http://www.tlg.uci.edu/~opoudjis/Play/antichomsky.html 🙂

Τα επιχειρήματα που ‘γραψα εκεί πάνε 15 χρόνια δεν είναι ατράνταχτα, αλλά στην τελική ανάλυση ο Τσόμσκι δεν θέτει ζητήματα στη γλώσσα που εγώ τα θεωρώ ενδιαφέροντα. Και το μονοπώλιο που είχε στη γλωσσολογία σε Ανατολική Ακτή ΗΠΑ και Ευρώπη (δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πια το μονοπώλιο), ήταν κι αυτό ένα είδος Manufacturing Consent….

Στην Αυστραλία, η αλήθεια είναι, τον έχουμε γραμμένο, και συντασσόμεθα είτε με λειτουργικούς Δυτικής Ακτής ΗΠΑ, είτε με Lexical Functional Grammar, είτε με τα απομεινάρια της Systemic Functional Grammar.

Σχόλιο από Nick Nicholas

Αυτό που ο Τσόμσκι αναμένει να ανακαλυφθεί είναι τα χαρακτηριστικά της έμφυτης (όπως την αποκαλεί) γλωσσικής γνώσης. Αυτά χαρακτηριστικά τα ονομάζει και ελάχιστα στοιχεία – minimal elements – και αναμένει πως σύντομα θα
ανακοινωθούν από κάποιον ερευνητή. Ο ίδιος δεν γνωρίζει αυτά χρακτηριστικά αλλά πάνω σε αυτά πιστεύει ότι στηρίζεται η δομή των γλωσσών. Δηλαδή δεν γνωρίζει τις αρχές (τα έσχατα στοιχεία) της έρευνας του. Στο μυαλό μου έρχεται η ρήση του Αριστοτέλη ότι » δεν μπορεί να γίνει επιστημονική έρευνα εάν δεν είναι γνωστά τα έσχατα πρώτα στοιχεία του ερευνόμενου». Λάθος τα όσα νομίζει ο Τσόμσκι περί καθολικής γραμματικής διότι τα όσα υποστηρίζει τα στηρίζει σε άγνωστα στοιχεία η αλλοςπως δεν έχουν βάση.

Σχόλιο από Θεόδωρος Χατζηχριστοδούλου

Ο Τσόμσκι προώθησε ένα τελείως δευτερεύον ερευνητικό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να αφορά ένα μέρος ψυχολόγων και νευρολόγων-που θα το διερευνούσαν με τα αντίστοιχα εργαλεία τους-ως το σημαντικότερο έργο της Γλωσσολογίας στο οποίο θα έπρεπε να υποταχθούν όλοι οι Τομείς της.Το εφεύρημα της Language Acquisition Device θυμίζει το αντίστοιχο «κονάριον» του Ντεκάρτ…Έτσι από τη μελέτη της λειτουργίας της γλώσσας ως κοινωνικού-επικοινωνιακού φαινομένου πηγαίνουμε στην εύρεση της οντολογία της η οποία ανάγεται στον τρόπο που αποκτάται.Έστω ότι υπάρχει η LAD τί ακριβώς προσφέρει η μοντελοποίηση της λειτουργίας της;Μήπως θα βοηθήσει κανέναν αφασικό να μιλήσει ή έχει κάποια εφαρμογή στη διδασκαλία;Πρόκειται για «αντικειμενικού-θετικιστικού» τύπου mental masturbation της Αγγλοσαξωνικής σχολής που στέρησε οξυγόνο από κλάδους και σχολές που ασχολήθηκαν με τις κοινωνικές-ιδεολογικές λειτουργίες της Γλώσσας.Σε όλους δυστυχώς τους κλάδους των ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών προωθούνται ιδεαλιστικές θεωρίες που αλλάζουν συνέχεια προσωπεία.

Σχόλιο από Αγγελος
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: