i love linguistics!


καλυτερα μαλλιαρος* παρα καραφλος
Σεπτεμβρίου 23, 2009, 06:46
Filed under: plus | Ετικέτες: ,

captain-caveman1Ακούμε συχνά ομιλητές της ελληνικής-κυρίως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας-να χρησιμοποιούν λέξεις οι οποίες ηχούν στα αυτιά μας κάπως απαρχαιωμένες. «Οι ποδοσφαιρισταί του Άρεως κακώς διαμαρτύρονται για πέναλντι στο δεύτερο ημιχρόνιο.» έλέγε πριν δυο μέρες ο πράσινα βαμμένος γεράκος της «Αθλητικής Κυριακής».

Η Νέα Ελληνική που μιλάμε όλοι σήμερα, αποτελείται από στοιχεία της δημοτικής και της καθαρεύουσας και βρίσκεται μάλιστα πολύ κοντά στην Ελληνιστική Κοινή που μιλούσαν οι άνθρωποι στα χρόνια του Χριστού. Κάποιοι βέβαια, ελπίζοντας πως θα φανούν λογιότεροι, σνομπάρουν την νεοελληνική και χρησιμοποιούν στο γραπτό και προφορικό λόγο ακόμα την καθαρεύουσα, μια μορφή της ελληνικής που καταργήθηκε το 1977.

Η καθαρεύουσα προτάθηκε από τον Κοραή τον 18ο αιώνα άλλα χρησιμοποιήθηκε κυρίως το 19ο και τον 20ο αιώνα σαν επίσημη γλώσσα του κράτους. Ο Κοραής ήθελε η γλώσσα των ελλήνων να καθαριστεί από τις ξένες επιδράσεις-κυρίως της τουρκικής-και να ξανακερδίσει την χαμένη αίγλη της. Γι’ αυτό το λόγο διατήρησε πολλά αρχαία ελληνικά γλωσσικά στοιχεία και το πολυτονικό σύστημα.

Η γλώσσα γενικά αλλάζει κι εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες των ομιλητών, με μόνο στόχο να διευκολυνθεί η καθημερινή τους επικοινωνία. Μια μορφή γλώσσας όμως, όπως η καθαρεύουσα, που απείχε πάρα πολύ από την τότε προφορική γλώσσα και δεν δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση των ομιλητών της, αλλά μιας μερίδας ανθρώπων που «το πήραν πατριωτικά», δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία!

Η διγλωσσία ήταν πια γεγονός. Ενώ κάποιοι συμμορφώθηκαν μπροστά στη γλώσσα του κράτους, οι περισσότεροι μιλούσαν τη δημοτική. Οι αντιδράσεις δεν άρχισαν να έρθουν. Σημειώθηκαν μάλιστα πολλές φορές αιματηρά επεισόδια με αφορμή δημοσιεύσεις κειμένων στη δημοτική. Η ταλαιπωρία της διγλωσσίας κράτησε 143 χρόνια.

Όλα αυτά μέχρι το 1976, όταν ο υπουργός Παιδείας Ράλλης εισηγήθηκε τη χρήση της δημοτικής. Την επόμενη χρονιά  η κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίζει να χρησιμοποιείται αυτή σαν γλώσσα του κράτους. Έκτοτε, μιλάμε και γράφουμε στη δημοτική. Η καθαρεύουσα ωστόσο χρησιμοποιείται ακόμα από την αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία» κι από την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας.

*»μαλλιαροί» ήταν κοροϊδευτικά οι δημοτικιστές

Advertisements

3 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Συγχαρητήρια για την χρήσιμη ιστοσελίδα σας.

Ωστόσο στο σημερινό σας σημείωμα νομίζω ότι απλοποιείτε πολύ όταν γράφετε ότι η καθαρεύουσα, δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση μιας μερίδας ανθρώπων που “το πήραν πατριωτικά”.
Οι αντιθέσεις κοινωνικές και γλωσσικές στα πλαίσια του νεοελληνικού Διαφωτισμού, πενήντα χρόνια περίπου πριν την επανάσταση του 21, ήταν πολύ πιο σύνθετες και περίπλοκες. Οι οπαδοί της ομιλούμενης, οι αρχαϊστές και τελικά ο Κοραής αγωνιούσαν εξίσου για το «γένος» και για τη γλώσσα την οποία θα χρησιμοποιούσαν ως όργανο «φωτισμού». Και αυτό άσχετα αν μετά η καθαρεύουσα χρησιμοποιήθηκε (και πως χρησιμοποιήθηκε!) ως επιλογή των εξουσιαστικών μηχανισμών και της κυρίαρχης ιδεολογίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Ας μη φτάσουμε στο σημείο να εξισώνουμε τον διαφωτιστή Κοραή συγγραφέα της «Αδελφικής διδασκαλίας», με τους αντιδραστικούς σκοταδιστές κάθε λογής (από τον Μιστριώτη έως τον Σδράκα, υπουργό παιδείας των τανκς του Παπαδόπουλου!

Αν δεν διαβάσατε την Αδελφική διδασκαλία μπορείτε να την κατεβάσετε από δω: http://www.scribd.com/doc/6051613/-

Σχόλιο από uvmas

Δε θα διαφωνήσω μαζί σας για τον Κοραή. Ήταν παράλειψη να μην τον διαχωρίσω από αυτούς που κατά τη γνώμη μου το πήραν πατριωτικά. Ωστόσο αυτό που προσπάθησα να δείξω για ακόμα μια φορά είναι ότι για τους γλωσσολόγους η γλώσσα δεν είναι «όργανο φωτισμού» αλλά σύστημα που εξυπηρετεί την επικοινωνία. Κι όπως μας απέδειξε η ιστορία, όσο αγνές κι αν ήταν οι προθέσεις του Κοραή, η γλώσσα ως εργαλείο νίκησε τη γλώσσα ως όργανο φωτισμού.

Σχόλιο από Kakia Ps

[…] ο ελληνικός στρατός. Τριαντακάτι χρόνια μετά την καθιέρωση της δημοτικής ο στρατός φυσικά και δεν συμμορφώθηκε, αφού η […]

Πίνγκμπακ από τα μαλλια μου κανω μπουκλες vol.2! | i love linguistics!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: