i love linguistics!


verba volant, scripta manent*
Οκτώβριος 12, 2009, 18:23
Filed under: plus | Ετικέτες: ,

flying letterΓια να γίνει κανείς γλωσσολόγος στην Ελλάδα, πρέπει απαραίτητα να σπουδάσει σε μια Φιλοσοφική σχολή. Στο εξωτερικό όμως η γλωσσολογία δεν συναρτάται τόσο άμεσα με τη φιλολογία. Ένας έλληνας πτυχιούχος φιλόλογος με ειδίκευση στη γλωσσολογία, είναι φιλόλογος σκέτο! Μ’ αυτή την έννοια θα διδάξει σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την κανονιστική χρήση της γλώσσας που τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο προσπάθησαν να του αποβάλλουν! Μην ξεχνάτε ότι για τους γλωσσολόγους η γλώσσα δεν είναι σύστημα κανόνων, αλλά σύστημα που το διαμορφώνουν οι ομιλητές.

Για το γλωσσολόγο το μάθημα της γλώσσας θα έπρεπε να εστιάζεται πρώτα απ’ όλα στον προφορικό λόγο. Αν και θεωρητικά στα σχολεία αναγνωρίζεται η ισοτιμία του προφορικού με το γραπτό λόγο, στην πράξη υποτιμάται ο προφορικός λόγος και δίνεται βαρύτητα στο γραπτό. Το μάθημα περιστρέφεται γύρω από την έκθεση κι όχι την έκφραση μέσα από συζητήσεις στην τάξη. Γι’ αυτό βέβαια δεν ευθύνονται οι καθηγητές αλλά κυρίως το σύστημα. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, θεωρώ ότι οι φιλόλογοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να αλλάξουν τα πράγματα.

Μετά τον Saussure οι γλωσσολόγοι μιλούν για προτεραιότητα κι όχι υπεροχή του προφορικού έναντι του γραπτού, γιατί ο προφορικός εμφανίζεται ιστορικά και βιολογικά πριν τον γραπτό. Επίσης, ενώ υπάρχουν αναλφάβητοι άνθρωποι, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν μιλούν, εκτός βέβαια αν έχουν παθολογικό πρόβλημα. Τέλος, δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς προφορική γλώσσα, ενώ υπάρχουν πολιτισμοί χωρίς γραφή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γλωσσολόγοι δεν ασχολούνται με τη γραφή. Η επιστημονική μελέτη της γλώσσας άλλωστε την περιλαμβάνει και αυτή. Γραπτός και προφορικός είναι «αμοιβαίοι» τρόποι παραγωγής και πρόσληψης του λόγου. Επίσης δεν σημαίνει ότι οι γλωσσολόγοι δεν ασχολούνται με τη γραμματική, τη σύνταξη και την ορθογραφία. Ειδικά στην Ελλάδα, σαν φιλόλογοι που είναι, διδάσκουν κι αυτοί τη γλώσσα όπως ακριβώς κάνουν οι φιλόλογοι που έβγαλαν το νεοελληνικό ή το κλασικό. Απλά οι γλωσσολόγοι, λόγω του αντικειμένου τους, δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στη γλωσσική αλλαγή.

*Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.

Στο σημερινό post «βοήθησε» το σχόλιο του WaSilis στο «Se gnwrizw apo tin kopsi»

Advertisements

4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

>Για να γίνει κανείς γλωσσολόγος στην Ελλάδα, πρέπει απαραίτητα να σπουδάσει σε μια Φιλοσοφική σχολή.

Με προβληματιζει αυτο. Ειχα την ελπιδα οτι θα μπορουσα να σπουδασω στην Ελλαδα χωρις να περασω απο αυτο.

Σχόλιο από δμ3喋る

Δεν υπάρχει τμήμα Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Αν ενδιαφέρεσαι για αυτή την επιστήμη και δεν σκοπεύεις να πας στο εξωτερικό, πρέπει να περάσεις σε κάποια Φιλολογία και στο τρίτο έτος να επιλέξεις την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας. Βέβαια όταν με το καλό τελειώσεις τη Σχολή μπορείς να δώσεις εξετάσεις για μεταπτυχιακό. Όλες οι Φιλολογίες στην Ελλάδα έχουν τομέα Γλωσσολογίας και όλες προσφέρουν τουλάχιστον τρία μεταπτυχιακά (αντίστοιχα των τριών βασικών κλάδων): Γενική, Ιστορική κι Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία.
Καλή τύχη ό,τι κι αν επιλέξεις!

Σχόλιο από Kakia Ps

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Προσπαθώ να μαζέψω όσες περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, γιατί αυτό με ενδιαφέρει να ακολουθήσω. Ίσως να πρέπει να ψάξω και εκτός της ελληνόφωνης σφαίρας.

Σχόλιο από δμ3κ

Υπάρχει και το Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο. Είναι μια σχολή που ασχολείται με τρεις κλάδους, Αρχαιολογία, Διεθνείς Σχέσεις και Γλωσσολογία όπου καλείσαι να διαλέξεις μία απο τις τρεις στο τρίτο έτος (κάτι λένε ότι θα το κάνουν στο δεύτερο, δηλαδή ένας χρόνος κορμού και τρία κατεύθυνσης). Βέβαια, εκεί δεν κάνεις φιλολογικά μαθήματα παρά μόνο γλωσσολογικά, και δεν έχεις δικαίωμα να εργαστείς σαν φιλόλογος. Εγώ αυτό τελείωσα μόλις! Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις δμ3κ!! 🙂

Σχόλιο από antriana
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: