i love linguistics!


υποθεση πολυ προσωπικη
Οκτώβριος 15, 2009, 14:37
Filed under: plus | Ετικέτες: ,

twinsΘα έχετε παρατηρήσει ότι αν και όλοι μας μιλάμε ελληνικά, ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο να χρησιμοποιεί τη γλώσσα. Αν και προσωπικός, ο δικός σου τρόπος δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη απόκλιση από τον δικό μου κι έτσι είμαστε σε θέση να καταλαβαινόμαστε μια χαρά! Αυτή η μοναδική για κάθε άτομο ποικιλία της γλώσσας ονομάζεται ιδιόλεκτος.

Όπως λοιπόν κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι κι η χρήση της γλώσσας του είναι μοναδική! Για να μιλήσει κανείς, κάνει μια επιλογή λεξιλογίου, ιδιωματικών εκφράσεων, γραμματικής και προφοράς της γλώσσας. Τα κριτήρια της επιλογής του είναι απολύτως προσωπικά, ανάλογα το περιβάλλον που μεγάλωσε, τη μόρφωση κ.τ.λ. H ιδιόλεκτος μάλιστα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, δεν μπορεί παρά να έχετε «μιμηθεί» κάποια στιγμή άθελά σας τον τρόπο που μιλάει κάποιος καλός σας φίλος (να έχετε υιοθετήσει δηλαδή νέα στοιχεία στην ιδιόλεκτό σας, τα οποία δεν υπήρχαν προτού συναναστραφείτε με αυτό το άτομο.)

Η ιδιόλεκτος λοίπόν μοιάζει με το αποτύπωμα μας! Είναι γεγονός μάλιστα, ότι οι εγκληματολόγοι αξιοποιούν τη μοναδικότητά της αυτή για να λύσουν μια υπόθεση. Αν έχουν συλλέξει φωνητικά ή γραπτά τεκμήρια δηλαδή, είναι σε θέση να τα συγκρίνουν με την ιδιόλεκτο του εκάστοτε υπόπτου και να βγάλουν άκρη. Γλωσσολογία και C.S.I. πάνε πακέτο!

Κάποιοι από εσάς ίσως έχετε ακούσει και τον όρο ιδιογλωσσία. Πιθανώς μετά από αυτή μου την ανάρτηση να τον θεωρείτε συνώνυμο του όρου ιδιόλεκτος. Ωστόσο ιδιογλωσσία ονομάζεται μια ιδιάζουσα γλώσσα-δημιούργημα που χρησιμοποιείται από λιγοστά άτομα. Δεν είναι μια προσωπική χρήση της καθομιλουμένης άλλα μια προσωπική-ιδιωτική γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν μόνο οι χρήστες της. Παραδείγματα τέτοιων γλωσσών έχουν παρατηρηθεί κυρίως μεταξύ διδύμων αδερφών, τα οποία δημιουργούν μια τέτοια γλώσσα για να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους. Κάποια στιγμή βέβαια καθώς μεγαλώνουν, την αποβάλλουν.

Advertisements

7 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Πολύ γνωστή ιστορία με δίδυμα και Idioglossia είναι της Grace και Virginia Kennedy, γνωστές κυρίως σαν Poto και Cabengo. Ντοκιμαντέρ της υπόθεσης αυτής προβλήθηκε το 1980 με τίτλο «Poto and Cabengo».

Σχόλιο από PetroS

Η ιδιωγλωσσία έχει σχέση με τις επαγγελματικές γλώσσες όπως τα κουδαρίτικα των μαστόρων της Ηπείρου ή είναι κάτι το διαφορετικό;

Σχόλιο από athpsa

Πάντως ο όρος «ιδιογλωσσία» στην ιατρική αναφέρεται είτε στην αλλοίωση της ομιλίας που χαρακτηρίζεται από υποκατάσταση των λέξεων με ήχους που δε μοιάζουν καθόλου με λέξεις, είτε με την ανικανότητα παραγωγής λαρυγγικών και ουρανικών φθόγγων χωρίς να υπάρχουν ανατομικές ή πνευματικές ανωμαλίες.

Σχόλιο από uvmas

Η γλώσσα των chat rooms με τα δικά της περίεργα είναι ιδιόγλωσσα ή slang;

Σχόλιο από WaSilis

Η ιδιόλεκτος ταυτίζεται με το ύφος ενός συγγραφέα; (μπορούμε να πούμε π.χ. αντί «το ύφος του Βιζυηνού», το «ιδιόλεκτο του Βιζυηνού»; Αν όχι, ποια διαφορά έχουν μεταξύ τους;)

Σχόλιο από Rwmanos

@ athpsa : Οι συντεχνιακές διάλεκτοι απ’όσο ξέρω θεωρούνται κοινωνιόλεκτοι.
@ WaSilis: Η «γλώσσα των chat rooms» είναι μια γραπτή εκδοχή της ελληνικής γλώσσας με αρκετά slang στοιχεία, μιας και βρίσκεται πολυ κοντά στον προφορικό λόγο.
@ Rwmanos: Για τους γλωσσολόγους η ιδιόλεκτος νομίζω ότι αφορά τον τρόπο που μιλάει κανείς, όχι την ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας όταν γράφει. Αν χρησιμοποιείται και στη λογοτεχνία ο όρος δεν το ξέρω. Θα το ψάξω πάντως! Κι αν έχει κανείς απάντηση, ας βοηθήσει!

Νομίζω ότι σας μπέρδεψα λίγο με τον όρο idioglossia. Δεν έχει σχέση με τις διαλέκτους ή τα ιδιώματα. Είναι μια γλώσσα -ας μου επιτραπεί η έκφραση- «ψιλοαρρωστημένη»..! Χωρίς λόγο κι ενώ υπάρχει μια πρώτη γλώσσα που επαρκεί για επικοινωνία, δυο άτομα με παράξενο δέσιμο, συμφωνούν να χρησιμοποιούν μια άλλη δική τους γλώσσα για να συνεννοούνται μόνο μεταξύ τους.

Σχόλιο από Kakia Ps

[…] άλλες μάλλον αποτελούν μέρος της ιδιολέκτου των ομιλητών, τους οποίους συμβουλεύτηκαν οι […]

Πίνγκμπακ από Λαρ’σα ‘s voice! | i love linguistics!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: