i love linguistics!


genie in a bottle
Οκτώβριος 17, 2009, 12:02
Filed under: plus | Ετικέτες: ,

perfume glassΤα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε για περιπτώσεις παιδιών που απελευθερώθηκαν από το χώρο που κάποιος δικός τους τα έχει απομονώσει για χρόνια.  Πολλά από αυτά έζησαν απομονωμένα από πολύ μικρή ηλικία κι έτσι δεν ανέπτυξαν κοινωνική συμπεριφορά, ούτε βέβαια την ανθρώπινη γλώσσα. Ένα τέτοιο «άγριο» παιδί συγκλόνισε τον κόσμο πριν 40 χρόνια. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της Genie.

Η Genie, παιδί προβληματικής οικογένειας, έζησε τα 13 πρώτα χρόνια της ζωής της κλειδωμένη και δεμένη στην κρεβατοκάμαρά της, μέχρι την απελευθέρωσή της το Δεκέμβριο του ’70 από την αστυνομία του Los Angeles. Αμέσως μια ομάδα ψυχολόγων, γλωσσολόγων κι άλλων επιστημόνων ανέλαβαν την υποστήριξη του παιδιού ώστε να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία.

Από γλωσσολογική πλευρά η υπόθεση της Genie παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το κορίτσι ήταν ήδη σχεδόν στην εφηβεία και δεν είχε μάθει να μιλάει. Το λεξιλόγιο της περιορίζονταν στις 20 περίπου λέξεις, οι οποίες ως προς τη σημασία ήταν αρνητικά χρωματισμένες, π.χ. stop! Για τους γλωσσολόγους λοιπόν ήταν μια καλή ευκαιρία να μελετήσουν τους μηχανισμούς απόκτησης της γλώσσας, να διαπιστώσουν αν υπάρχει ή όχι μια συγκεκριμένη ηλικία μέχρι την οποία μπορεί κανείς να μάθει μια μητρική γλώσσα και να εφαρμόσουν τις μεθόδους τους.

Χάρη στη θεραπεία η Genie παρουσίασε σταδιακή βελτίωση. Αρχικά έμαθε να δίνει μονολεκτικές απαντήσεις. Στη συνέχεια κατάφερε μέσα από ένα είδος νοηματικής γλώσσας συνδυασμένης με ομιλία να εξελίξει την επικοινωνία. Όταν δεν μπορούσε όμως να εκφραστεί, ζωγράφιζε εικόνες.

Παρά τις προσπάθειες και την αισιοδοξία των επιστημόνων, η Genie ποτέ δεν έφτασε στην πλήρη απόκτηση της Αγγλικής γλώσσας. Πολύ σύντομα χάθηκε το ενδιαφέρον όλων όσων ασχολούνταν με την υπόθεση. Το κορίτσι μάλιστα έκανε κάποια στιγμή βήματα προς τα πίσω, καθώς η συχνή αλλαγή ιδρυμάτων κι αναδόχων οικογενειών δεν βοήθησαν την κατάστασή της. Λόγω της κακοποίησης που υπέστη σε κάποια από αυτά, ανέπτυξε φοβία να ανοίξει το στόμα της και ξαναγύρισε στη σιωπή. Τη φροντίδα της Genie έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ένα ίδρυμα στην Καλιφόρνια που τη βοήθησε να ξεπεράσει αρκετά από τα προβλήματά της.

Advertisements

1 σχόλιο so far
Σχολιάστε

Αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις «άγριων» παιδιών:

α)η περίπτωση του Memmie που βρέθηκε το 1731 στην περιοχή Champange της Γαλλίας.
β) η περίπτωση του Andrei Tolstyk στη Ρωσία που ανατράφηκε από το σκυλί της οικογένειάς του.
γ)η περίπτωση των δύο κοριτσιών, της Kamala και της Amala που βρέθηκαν το 1920 στην Ινδία.
δ)η πιο διάσημη όμως περίπτωση ήταν του Victor, του άγριου αγοριού της Aveyron που πιάστηκε το 1796. Η περίπτωσή του εξετάστηκε διεξοδικά από το γιατρό Jean Itard ο οποίος αφιέρωσε στον Victor τουλάχιστον πέντε χρόνια.Αλλά ο Victor δεν μπόρεσε ποτέ να μιλήσει και να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Πάντως γύρω από τον Victor δημιουργήθηκε μια εκτεταμένη φιλοσοφική συζήτηση για την ανθρώπινη φύση (άλλωστε ήταν πρόσφατη η θεωρία του Rousseau και οι παιδαγωγικές απόψεις των διαφωτιστών).
Οι προσπάθειες του γιατρού Itard για τον Victor αποτέλεσαν το 1970 τη βάση της ταινίας L’Enfant Sauvage του François Truffaut.

Σχόλιο από uvmas
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: