i love linguistics!


their secret combination!

Θυμάστε που παλιότερα σας είχα υποσχεθεί ότι θα επιστρέψω με περισσότερες λεπτομέρειες στο τεράστιο γλωσσολογικό κεφάλαιο Καλομοίρα-Ντούσαν;! 😀 Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθετε γιατί αυτοί οι δύο δεν μιλάνε καλά τα ελληνικά, αλλά και γιατί δεν θα τα μάθουν μάλλον ποτέ άπταιστα.

Στον Ντούσαν και την Καλομοίρα οι περισσότεροι Έλληνες δεν συγχωρούν όχι μόνο τα άσχημα ελληνικά τους, άλλα και το γεγονός ότι δεν βελτιώνονται με τον καιρό. Το αποτέλεσμα της εκμάθησης, αλλά και η ίδια η διαδικασία της εκμάθησης μοιάζουν προβληματικά. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Μήπως ο Ντούσαν και η Καλομοίρα δεν τα παίρνουν τα γράμματα; Μήπως είναι απλώς ντουγάνια;

Η γλωσσογνωστική ικανότητα του κάθε ατόμου παίζει σαφώς το ρόλο της. Υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν με ιδιαίτερη ευκολία πολλές γλώσσες. Το βέβαιο είναι πως οι δύο υπό εξέταση φίλοι μας δεν ανήκουν σ’αυτή την κατηγορία, όπως άλλωστε κι οι περισσότεροι άνθρωποι!

Ο Ντούσαν κι η Καλομοίρα μάθανε μια δεύτερη γλώσσα μετά την εφηβεία. Η Καλομοίρα για να είμαι πιο ακριβής χαζομιλούσε ελληνικά προηγουμένως, αλλά τη χρειάστηκε σαν δεύτερη μόνο μετά την εφηβεία της που ήρθε στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος έχει περιθώριο από τα τέσσερά του χρόνια ως τα δεκάξι περίπου για να φτάσει στο σημείο να μιλάει μια δεύτερη γλώσσα όπως ένας ομιλητής που την έχει για μητρική. Αν αρχίσει να τη μαθαίνει μετά την εφηβεία δεν θα την τελειοποιήσει ποτέ, όπως ο Ντούσαν και η Καλομοίρα.

Τους δυο τους δεν βοήθησε καθόλου και η μητρική τους, καθώς είναι γλώσσες που δεν έχουν πολλές ομοιότητες με την ελληνική. Επίσης σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι και οι δύο γρήγορα διαπίστωσαν πως οι γλωσσικές τους ικανότητες δεν τους εμπόδιζαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στους στόχους τους. Ο Ντούσαν ήταν ένας καλός ποδοσφαιριστής κι έπειτα προπονητής, στον οποίο τα ελληνικά δεν του χρειάζονταν παρά μόνο σε λίγες περιστάσεις, ενώ η Καλομοίρα κέρδισε ένα talent show καθώς αγαπήθηκε αμέσως χάρη σ’ αυτή τη γλωσσική της «ιδιαιτερότητα». Το γεγονός επίσης ότι όλοι κατακρίνουμε τα άσχημα ελληνικά τους, τους κάνει πάντα να σπεύδουν στην ασφάλεια της μητρικής τους, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους τα ελληνικά.

Advertisements

4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Αγαπητή Κάκια,

θεωρώ ότι ισχύει περισσότερο και πάνω απ’όλα το γεγονός ότι δεν τους εμπόδισε η δυσκολία τους στην ομιλία για να ανταποκριθούν στους στόχους τους. Και κατά δεύτερον(μάλλον περισσότερο ισχύει για τον Ντούσαν) δεν είχαν και τη θέληση να την μάθουν. Είναι πολλά τα παραδείγματα Σέρβων αθλητών (δόξα τω θεώ έχουμε πολλούς)που τελικά μαθαίνουν τα ελληνικά καλύτερα και σε συντομότερο χρόνο από τον «πρίγκιπα»:)

ΥΓ. Να πούμε ότι η φωτογραφία του Κέρμιτ δεν είναι τυχαία. Πολλοι/ες δεν θα αντιλαμβάνονται τη σχέση της φωτογραφίας με το ποστ:Ρ

Σχόλιο από Oranje

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:
«θεωρώ ότι ισχύει περισσότερο και πάνω απ’όλα το γεγονός ότι δεν τους εμπόδισε η δυσκολία τους στην ομιλία να ανταποκριθούν στους στόχους τους.»

Σχόλιο από Oranje

ο ρόλος της κριτικής περιόδου, αν και ερευνητικά παρατηρήσιμος,δεν έχει καθιερωθεί ακόμη. βέβαια, η μη απαραίτητη χρήση, όπως επισημαίνεις, στην καθημερινότητα ελαττώνει την αποτελεσματικότητα εκμάθησης, όμως κάτι τέτοιο δεν εξαλείφει όλα τα περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης. ο ρόλος της θέλησης σίγουρα υπάρχει στους ενήλικες-αλλά κανείς δεν ρωτά τα παιδιά ούτε τα υποχρεώνει στο να εκφέρουν λόγο–απλά το κάνουν! όσο για το θέμα της διαφορετικότητας των δύο γλωσσών αντίστοιχα, είναι ακόμη υπό έρευνα εάν οι ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε δύο γλώσσες υποβοηθούν ή επιβραδύνουν την γλωσσική εκμάθηση. και το γεγονός ότι και η αοιδός καλομοίρα και ο asana ποδοσφαιριστής κάνουν λάθη κατά την παραγωγή ομιλίας υποδεικνύει την ύπαρξη γλωσσικής διεργασίας και σκέψης, δηλαδή την προσπάθεια έκφρασης στην γλώσσα-στόχος. ειδάλλως δεν θα έκαναν μια τόσο γελοία απόπειρα. ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας λαβύρινθος όπου οι γλωσσικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα σε διάφορες μορφές και μέρη, πολλά από τα οποία είναι ακόμη δυσπρόσιτα στους ερευνητές. κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ούτε καν ο Chomsky, ότι η γλώσσα είναι μια μονομερής και ανεξάρτητη ικανότητα. αν όντως υπάρχει έμφυτη ικανότητα λόγου αυτή δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί, έστω και σε αργότερο ρυθμό. όσο για τα δύο αυτά παραδείγματα, they’re just helpless..

Σχόλιο από Yoannaik

Καλή η παρατήρηση(από πλευράς γλωσσολογίας)αλλά έχεις μπερδέψει λίγο τον Ντούσαν με τον Ίλια!!!

Σχόλιο από mciri_1977
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: